Niche Lab - Neuroimaging In Childhood

ADHD

Kan met een scan worden vastgesteld of iemand ADHD heeft?

In het kort: nee. Maar dat zullen we natuurlijk even beter uitleggen. Bij NICHE vergelijken wij groepen mensen met ADHD met groepen mensen zonder ADHD. De verschillen die wij zien, zijn dus verschillen tussen groepen en zeggen eigenlijk weinig over wat je op individueel niveau kan verwachten.  De variatie in de hersenen tussen mensen (alle mensen, dus ook bij mensen zonder ADHD) is ongelooflijk groot en we weten nog niet goed hoe we die variatie moeten interpreteren of koppelen aan gedrag. Verder is, zoals je misschien wel eens hebt gemerkt, de ene persoon met ADHD de andere niet. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld veel meer hyperactief gedrag dan anderen. We denken dan ook dat er niet één zichtbaar iets in de hersenen is dat alle mensen met ADHD kenmerkt. We denken ook niet dat we daar naar op zoek moeten gaan: het unieke van personen moeten we juist in acht nemen in plaats van alle hersenscans van mensen met ADHD zomaar 'op een hoop' te gooien. In onze vervolgonderzoeken gaan we ons hier uitgebreider op richten. Wij kunnen dus niet in een individueel geval bepalen of er sprake is van ADHD of niet. Hiervoor is uitgebreid psychiatrisch onderzoek nodig. 

Mag ik mijn medicatie gebruiken tijdens het onderzoek?

Voor sommige onderzoeken zullen we vragen of je op de dag van het onderzoek je medicatie eenmalig wil overslaan. Dit is niet bij alle onderzoeken, en soms kan het misschien ook niet. Dit zullen we dus altijd vantevoren overleggen met jou en je ouders.

Hoeveel kinderen hebben er al meegedaan aan het ADHD onderzoek?

We zijn bijna de tel kwijt geraakt; zoveel kinderen hebben al meegedaan aan onze onderzoeken naar ADHD! We hebben nu ongeveer 500 scans van hoe de hersenen eruit zien of hoe ze werken verzameld voor onze ADHD onderzoeken, veel hè?!

Flash Player.

Made by: The Projects